Ongeval door een gebrekkige opstal

Een opstal is een gebouw of werk wat, direct of indirect, duurzaam met de grond is verenigd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een weg, een schutting of een gebouw.

Als de opstal niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen, wordt de opstal ook wel gebrekkig genoemd. Wanneer er door deze gebrekkigheid gevaar voor personen of zaken ontstaat en dit gevaar zich verwezenlijkt, dan zal de bezitter aansprakelijk zijn voor de schade. Dat zou het geval kunnen zijn wanneer er een gat in de weg zit, de schutting omvalt of er een dakpan van het gebouw waait.

Voor de vestiging van aansprakelijkheid is niet nodig dat de bezitter schuld heeft aan het schadeveroorzakende voorval. Het betreft een risicoaansprakelijkheid. Risicoaansprakelijkheid is niet gebaseerd op schuld of verwijtbaarheid, maar op de hoedanigheid of de rol die iemand speelt. Ondanks dat de eigenaar van het gebouw bijvoorbeeld geen weet had van de losse dakpan en het niet zijn schuld was dat de dakpan van het gebouw waaide, kan hij wel aansprakelijk zijn wanneer iemand deze op zijn hoofd krijgt.

De bezitter is niet aansprakelijk voor de gebrekkige opstal als aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad zou hebben ontbroken wanneer de bezitter het gevaar op het tijdstip van het ontstaan ervan zou hebben gekend.

LR Letselschade helpt u te allen tijde bij het kosteloos verhalen van uw schade

Vrijblijvend contact

Tel: +31 85 4008880
E-mail: info@LRletselschade.nl

LR Letselschade is landelijk werkzaam:

Nederland, Holland, Kaart, Europa, Nederlands, Blauw

LR Letselschade is gevestigd in Oss maar werkt als letselschade specialist op landelijk niveau. Dus of u nu uit de regio Groningen, Maastricht, Amsterdam, Middelburg, Eindhoven, Nijmegen, Den Bosch of bijvoorbeeld Rotterdam komt; LR Letselschade staat klaar om u op professionele wijze juridisch bij te staan.